Hva er HR?

HR handler om alle mennesker i virksomheten. De lønner det seg å satse på! 

HR er et begrep som de aller fleste har hørt om. Min erfaring er likevel at mange ikke helt vet hva det er. I løpet av de siste årene har jeg stadig fått spørsmål fra venner, familie og kollegaer rundt begrepet HR. Det har blitt noen interessante og mangslungne samtaler om temaet.

HR er alle prosessene i en virksomhet som omhandler menneskelige ressurser, begrepet omfatter altså alle ansatte. HR er en forkortelse for Human Resources – menneskelige ressurser. Mange arbeidsplasser har egne HR-avdelinger eller personalavdelinger for å følge opp utvikling og arbeidsoppgaver knyttet til ansatte. 

Personalavdelingen er tradisjonelt den som forvalter alt det administrative rundt vårt arbeidsforhold på arbeidsplassen vår. Her ligger alle arbeidsoppgavene som må driftes og administreres rundt et ansettelsesforhold fra du begynner i jobben til du slutter.  Arbeidsavtaler, lønn, ferie og permisjoner er noen eksempler på dette.

Moderne HR-tankegang utfordrer den tradisjonelle personalavdelingen ved å sette mer fokus på endring, utvikling og strategi. Klarer arbeidsplassen å utvikle menneskene som jobber der og deres ressurser, så vil både mennesker og virksomhet få vekst og utvikling. For å få dette til, må arbeidsforholdene i større grad planlegges med de ansatte i sentrum. De utgjør virksomhetens humankapital.

HR blir da noe mer enn forvaltning, det utgjør også en strategi. Summen av alle planlagte HR-aktiviteter vil øke utnyttelsen av de menneskelige ressursene i tråd med virksomhetens sine overordnende mål. Det vil skape bedre sammenheng mellom virksomhetsstrategien og HR-strategien.

For å oppnå dette må virksomheten lytte til ansatte slik at alle inkluderes, føler seg verdsatt og satset på. Det vil skape økt engasjement og arbeidslyst blant de ansatte og dermed god arbeidskultur i virksomheten. Da økes sannsynligheten for at virksomheten kan innfri sine mål.

Det er kjekt å se en utvikling der flere og flere virksomheter ser de ansatte som virksomhetens mest verdifulle ressurs. Ved å la de menneskelige ressursene danne en stor del av grunnlaget for de overordnede målene, er det lettere å følge opp i handling. For å få til disse ønskede effektene i praksis må ledelse og organisering av de menneskelige ressursene handle mer om motivasjon, holdninger og adferd og mindre om administrering og kontroll.

I framtidens arbeidsliv blir menneskene det største konkurransefortrinnet. Teknologi, systemer og fysisk ramme kan alle skaffe seg. Det er menneskene som kan utgjøre en forskjell!

Så rydd plass til HR rundt bordet i toppledergruppen. Det lønner seg å satse på HR fordi det er å satse på de ansatte!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: