Digital Korona-kreativitet

Nå ruskes det i alle menneskers hverdag. Nå er det tid for varme hjerter og kloke hoder. Og kreative, digitale løsninger.

Viruset covid-19 har ført til at Norge er lukket. Absolutt alle er berørt. Vi iverksetter drastiske tiltak for å hindre smitte, samtidig som vi skal holde hjulene i gang så langt som mulig. Virksomheter forsøker å opprettholde produksjon og tjenester. Elever og studenter skal ha undervisning, de minste barna må ha omsorg. Listen er lang og kan fylles på i lange baner.

Hva skjer når korona-situasjonen skaper ufrivillig eksperiment på de fleste områder i samfunnet?

Den nye, isolerte hjemmehverdagen gir oss nye utfordringer. Som i sin tur skaper grobunn for nye og kreative løsninger på nett. For på nettet trenger vi slett ikke isolere oss, tvert i mot samhandles det på tvers i en grad som får en HR-hippe til å bli blank i øynene Det tenkes nytt og kreativt for å finne løsninger i vår nye hverdag. Det dannes grupper og etableres nye nettverk. Spesielt er jeg imponert over alt som skjer i gruppen Korona-dugnad for digitale lærere. I skrivende stund er 45 000 medlemmer i denne gruppen, og tallet er raskt voksende. Kommunikasjonen deles nå opp i åtte undergrupper som dekker alt fra barneskole til universitet slik at informasjonen blir mer relevant for den enkelte lærer. Gruppene flommer over av iderikdom og løsningsorientering. Lærere hjelper hverandre for å skape gode undervisningsløsninger for elevene. Skole-Norge går sammen for å bestå syretesten for digitalisering av undervisningen.


Disse gruppene er glitrende eksempel på hva vi kan få til når vi bruker ny teknologi og kommuniserer på tvers med hverandre med et felles mål: elevenes læring. Det lyttes til hverandre, stemmer inkluderes og det skapes et mangfold av perspektiv der man sammen finner løsninger som er bedre enn de klarer hver for seg. Meninger verdsettes, engasjementet og lysten til å få til, er formidabel. Her er det lite hierarki, men desto mer skaperglede. Her ser en i praksis hva ansatte kan få til sammen via kreativitet, samhandling, ny teknologi, delekultur, nye arbeidsmetoder, prøving og feiling, med en kommunikasjon som er basert på åpenhet og tillit.

Når hverdagen en gang kommer tilbake til oss, så kan det hende at vi disse krevende dagene, ukene og månedene som vi nå går igjennom, tar med oss arbeidsmetoder som vil skape en helt ny giv i samhandlingen mellom mennesker. Enten vi jobber i undervisning, kommuner, næringsliv eller andre steder. Metoder, med mennesker i sentrum, som gjør at vi kan jobbe mer effektiv, relevant og framtidsrettet.

Vi kan være i ferd med å gjøre et rykk i bruk av teknologi til beste for mennesker. 

2 kommentarer om “Digital Korona-kreativitet”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: