Tillitsbasert ledelse gir hjemmeseier

Hjemmekontor forsterker behovet for at arbeidet utføres innen ledernes trygge rammer av tillit.  

På få måneder har hjemmekontor vippet oss over i en ny arbeidshverdag. Hjemmekontor er ikke lenger en ordning for noen få, men for alle som kan. Dette er nå hverdagen for mange og vil i fremtiden være en naturlig og større del av arbeidslivet. Vi har fått et kraftig læringsspark, og vi endrer handling raskt fordi vi må. Vi har nå en gyllen mulighet til å innhente erfaring og lære, samtidig som vi opprettholder den daglige leveransen.

Men den nye arbeidsdagen og fremtidens arbeidsliv, handler om mye mer enn hjemmekontor i seg selv. Vi må koble hjemmekontor til digitalisering og bruk av ny teknologi i arbeidslivet generelt sett. Vi må øke vår bevissthet om hvordan ny teknologi påvirker arbeidsplasser og ansatte. Og vi må øve opp et annet tankesett og annen form for ledelse. En kan ikke sende sine folk på hjemmekontor og fortsette som før.

Mer fleksibilitet

Hjemmekontor fungerer heller sjabert med ledere som har grunnleggende mistenksomhet til sine ansatte. Har man som leder behov for kontroll og styring i et tradisjonelt hierarkisk system, så er det naturlig at en primært ønsker alle ansatte mest mulig på kontoret.

Signaliserer man en grunnleggende mangel på tillit til folka sine, er det betimelig å lete i brystlommen etter det røde kortet. For dagens og morgendagens arbeidstagere vil i økende grad forvente fleksibilitet. Da er samhandling gjennom gjensidig tillit en avgjørende forutsetning. Hvordan hjemmekontor fungerer, blir da selve syretesten på om det er reell tillit mellom partene, eller bare vedtatt tillit. Ny teknologi, digitale arbeidsformer og hjemmekontor kan gi oss store gevinster hvis arbeidet er tillitsbasert.


Reell tillit vedtas ikke, den skapes

En leder må ha grunnleggende tro på egne ansatte. Leder må være tett på og digge å asfaltere for de ansatte slik at de kan gjøre en god jobb, oppleve mestring og bidra til at de løser oppgaver på en god måte. Det må skapes kultur for prøving, feiling og læring.

Tillit skapes gjennom relasjoner som gjennomsyres av troverdighet, respekt og rettferdighet. Disse handlingene bør være gjentagende og grunnmuren i den daglige samhandlingen. Daglig samhandling kan man fint ha digitalt. Kvaliteten på ledelse og relasjoner avhenger ikke av fysisk tilstedeværelse. For uansett må ledere sikre god støtte, coache, stille spørsmål, fjerne friksjon for oppgaveløsning og utvikle de menneskelige ressursene. Kontordørledelse med hastige, muntlige beskjeder om hva den ansatte skal gjøre fungerer ikke.

Ta et digitalt møte, en speed-date, en digital kaffekopp, «walk and talk» eller dra i gang en chat. Eller hva med en god gammeldags telefonsamtale? Den funker fortsatt fjell! Det er flust av muligheter for å bygge relasjon med dine ansatte. Det finnes absolutt ingen grunner for å la vær å skape slike relasjoner. Å tørre og gi slipp på kontrollen kan føles skremmende for en leder, men tar du sjansen så kan det være noe av det mest givende og utviklende som finnes i ditt lederskap fordi reell dialog med ansatte da vil trenge monologen til side.      


Tillit gir flatere struktur

Ved å lede gjennom tillit og satse på mennesker, kan en oppnå mindre administrasjon, raskere beslutninger og bevegelse mot en flatere struktur. De ansatte får mer driv, økt engasjement og trives bedre på jobb. I et slikt arbeidsmiljø blir det gjort mer og sjansen for å finne smartere løsninger øker.

Teknologi og digital jobbing fra hjemmekontor er ikke eneste løsning, men skaper rom for at det flettes samen med det tradisjonelle slik at det i sum gir oss nye muligheter. Vi søker økt fleksibilitet og god utnyttelse av teknologien for å sikre økt tilgjengelighet, bedre samarbeid, kommunikasjon og utvikling – uten at vi alltid må forflytte oss fysisk.

Mennesker + teknologi + tillitsbasert ledelse + hjemmekontor =

Økt fleksibilitet og utvikling.

Hjemmeseier!

2 kommentarer om “Tillitsbasert ledelse gir hjemmeseier”

  1. For en fin setning: «Reell tillit vedtas ikke, den skapes». Tillit er ikke noe som kommer av seg selv, og fordrer genuint at man stoler på folk. Det blir sagt, «Tillit avler tillit», og det motsatte kan også sies «mistillit avler mistillit». Logisk sett, betviler man folk, så er det ikke sikkert at de stoler på deg heller. Dette med tillit og mistillit er noe man må ta i betraktning som leder.

    Dette med hjemmekontor, og fysisk fravær fra egen arbeidsplass, er både en test om lederne stoler på at de ansatte gjør arbeidet, og om de ansatte er selvgående til å arbeide effektivt hjemme.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: